YOGA VID GRAVIDITET

Många mammor som yogat genom graviditeten här på HYM och runt om i världen har varit mycket positiva till yogans effekter både under graviditet och förlossning. Nedan följer allmän information om yoga under graviditet och lämpliga klasser hos oss.

Medi Yoga, YinYang, Dharma: Under hela graviditeten.

Yin Yoga: Prata med läraren. Gå inte djupt i stretchen (ej lämplig om du har foglossning)

Hot 60, 75, 90: Dessa klasser passar inte som första yogaerfarenhet om du är gravid. Välj i stället någon annan av våra klasser. För dig som yogat tidigare ska du ta paus från dessa klasser de första 3 månaderna. Vi rekommenderar att du yogar från månad 4 fram till förlossning eller så länge du känner att du kan/vill. Till Hot 60, 75 och 90 finns en speciell gravidserie som vi skickar ut per e-post vid förfrågan. Be även om ett inplastat utlåningsexemplar i receptionen när du yogar.

Hot Earth / Vinyasa: Dessa klasser passar inte som första yogaerfarenhet om du är gravid. Välj i stället någon annan av våra klasser. Yoga utefter dina egna förutsättningar och ta det lite lugnare om du blir väldigt varm. Lägg gärna din matta i tredje raden.

Ashtanga Yoga: Om du redan yogar denna gren kan du fortsätta. Läraren ger dig speciella instruktioner.

Core Yoga: Nej

Hot +, Advanced, Vinyasa level 3/4: Nej

Övrigt: 

– Många väljer att vänta yoga till efter  3:e månaden. Hur du känner medan du yogar är det viktigaste. Som vanligt, försök att andas så lungt du kan, gör så många av yogaställningarna som möjligt och vila när du behöver. Ta det lugnt och pausa eller lämna rummet  vid behov. Inget snabbt knyckande, inga hopp och inga plötsliga höga lyft.

– Då produktionen av hormonet relaxin ökar under graviditeten är ligamenten mjukare och det finns en risk att lederna irriteras. Gå därför inte lika långt in i stretchen när du är gravid.

– Berätta alltid för läraren att du är gravid. Be läraren om råd för att anpassa yogaställningarna. Pausa eller lämna rummet om du känner dig för varm eller inte mår bra.

– Du är välkommen till Hot-klasserna ca 6 veckor efter förlossningen (ca 3 månader vid kejsarsnitt).

Sit-ups: Inga kraftiga ryck med magmusklerna. Rulla istället upp på sidan. Du känner själv så fort det inte går att ligga på magen. Du kommer själv att känna vad som känns rätt.

Ryggradsvrid: Håll inte vriden så länge och när och om magen blir större kan du vrida åt andra hållet.

Kapalbhati /eldandning: Andas istället in långsamt på 6 och ut långsamt på 6.