YOGA VID GRAVIDITET

Många mammor som yogat genom graviditeten här på HYM och runt om i världen har varit mycket positiva till yogans effekter både under graviditet och förlossning. Nedan följer allmän information om yoga under graviditet och lämpliga klasser hos oss.

Dharma: Under hela graviditeten.

Back Mitra: Under hela graviditeten.

Earth, Mobility och Vinyasa: Prata med läraren. Uppmärksamma eventuell foglossning. Gå inte djupt i stretchen. 

Yin Yoga och Happy Hips: Prata med läraren. Gå inte djupt i stretchen. Uppmärksamma eventuell foglossning. Gå inte djupt i stretchen. 

26 & 2 (Bikram): Dessa klasser passar inte som första yogaerfarenhet om du är gravid. Välj i stället någon annan av våra klasser. För dig som yogat tidigare ska du ta paus från dessa klasser de första 3 månaderna. Vi rekommenderar att du yogar från månad 4 fram till förlossning eller så länge du känner att du kan/vill. Till 26 & 2 finns en speciell gravidserie som vi skickar ut per e-post vid förfrågan. Be även om ett inplastat utlåningsexemplar i receptionen när du yogar. Du känner själv så fort det inte går att ligga på magen och vad som känns rätt. Sit-ups: Inga kraftiga ryck med magmusklerna (rulla istället upp på sidan). 

PLUS-klasser: Dessa klasser passar inte som första yogaerfarenhet om du är gravid. Fortsättningsnivå. Prata med läraren. Uppmärksamma eventuell foglossning. Gå inte djupt i stretchen. 

Core och Inferno: Nej

Övrigt: 

– Många väljer att vänta yoga till efter  3:e månaden. Hur du känner medan du yogar är det viktigaste. Som vanligt, försök att andas så lungt du kan, gör så många av yogaställningarna som möjligt och vila när du behöver. Ta det lugnt och pausa eller lämna rummet  vid behov. Inget snabbt knyckande, inga hopp och inga plötsliga höga lyft.

– Då produktionen av hormonet relaxin ökar under graviditeten är ligamenten mjukare och det finns en risk att lederna irriteras. Gå därför inte lika långt in i stretchen när du är gravid.

– Berätta alltid för läraren att du är gravid. Be läraren om råd för att anpassa yogaställningarna. Pausa eller lämna rummet om du känner dig för varm eller inte mår bra.

– Du är välkommen till Hot Yogan ca 6 veckor efter förlossningen (ca 3 månader vid kejsarsnitt).

Ryggradsvrid: Håll inte vriden så länge och när och om magen blir större kan du vrida åt andra hållet.

Kapalbhati /eldandning: Andas istället in långsamt på 6 och ut långsamt på 6.